Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MAGYARORSZÁG 

Hódítanak a hüllők: egy brit felmérés szerint a kutyát és cicát egyre többen cserélik le gyíkra, kaméleonra, kígyóra. Nálunk is többen vesznek hidegvérűeket, most nagyjából 500 ezer talált otthonra családoknál. Karácsony előtt azonban megugrott a hüllők iránt az érdeklődés, az emberek teknőst, gekkót, szakállas agámát és siklót tesznek extra meglepetésként a fenyőfa alá. – A hüllőket nem kell sétáltatni, és az almukat sem kell gyakran takarítani. Nyugodtan magukra hagyhatjuk őket, ha a család nyaralni megy. Akár 2 hétre is egyedül maradhatnak.

 

 X X X X X X X X X

A hüllők és kétéltűek etetése

Nagyon fontos, hogy a házikedvencként tartott hüllő és a kétéltű étrendje megfelelő legyen. Az etetés során nem csupán vitamin-és ásványi anyag szükségletüket kell szem előtt tartani, hanem vadászösztönüket is.

Az étrend kulcsfontosságú egy állat egészsége szempontjából, és ételt készíteni kedvencünknek segíthet jobban odafigyelni állatunkra. 

Étel hüllőknek és kétéltűeknek

Ezen állatok széles skálájú elterjedése következtében étrendjük is éppoly változatos, mint ők maguk. Sok hüllő ragadozó, Sok gyík és teknős táplálékául mind húst, mind növényt fogyaszt, míg más teknősök csak növényekkel táplálkoznak. A legtöbb kétéltűnek igen egyszerű étrendje van: halak, apró rákok, illetve vízi férgek szolgálnak táplálékul számukra.

Vitaminok és ásványok

Néha célszerű táplálékkiegészítőt adni állatainknak, bár kiegyensúlyozott étrend mellett erre nincs szükség. Inkább akkor fontos, ha kedvencünk valamilyen betegségben szenved. Érdemes utánajárni, hogy mely étel milyen mennyiségben tartalmaz vitaminokat vagy ásványokat.

E tudás birtokában nemcsak kedvencünk étrendjét tudjuk szabályozni, hanem tudni fogjuk azt is, miben bővelkedik az étel. Minden esetben érdemes kikérni állatorvos tanácsát.

Hús és préda

Ezek többféleképpen kielégíthetik hüllőnk vagy kétéltűnk étvágyát. Olykor macska- vagy kutyaeledel is része lehet az étrendnek. Ugyanakkor a vadászat, még ha az csupán bogarak elejtése is, része kedvencünk természetes viselkedésének, úgyhogy ajánlott erre is odafigyelni az etetés során. A legtöbb állatkereskedésben, illetve horgászboltban kaphatunk élő „zsákmányt" háziállatunknak. 

Gyümölcs és zöldség

Növény- és mindenevő háziállatod étrendjében fontos szerepet játszanak a gyümölcsök és a zöldségfélék. A mennyiség ugyanakkor csak tapasztalat útján derül ki, hiszen ez hüllőtől függ.

Úgy, mint más háziállatnál, itt is fontos a nedvesség és hő hatására esetlegesen romlott, otthagyott ételt gondosan, viszonylag hamar eltávolítani élőhelyükről, megelőzve ezzel a betegségek kialakulását. Ugyanakkor gondatlanul túl sokat adni valamiből kedvencünknek szintén elkerülendő.

 

Minden állattartónak ajánlott előbb az étrendet figyelembe venni, mielőtt új hüllőt vásárol. Egyes dolgok elvehetik a kedvet ezen állattípusok tartásától, de egy kis tervezgetéssel és előkészületekkel ezek napi rutinná válhatnak idővel. Ha hozzászokunk, az ételkészítés és az etetés szorosan kapcsolódni fog a kedvencünkkel való időtöltéshez, szórakozáshoz. ( Háziállat Magazin )

 

X X X X X X X X X 

 

A süni mint házikedvenc

 

Ki gondolná, hogy még sündisznót is lehet otthon tartani? Pedig bizony lehet! A sünik elragadó teremtések, csak meg kell tanulni bánni velük. A szúrós külső egy ellenállhatatlanul kedves kis belsőt takar.

A sünik éjjeli életmódot folytatnak

Ha korán fekszel és reggelente sietsz, nagyon valószínű, hogy nem leszel ébren akkor, amikor a sünid a legaktívabb. Ez két különböző módon jelenthet problémát. Először is, amikor készen állsz játszani, a sünid valószínűleg aludni szeretne és barátságtalanná válhat veled szemben, amiért megzavartad a nyugalmát. Ugyanakkor (főként ha a sünt az alvóhelyed mellett tartod) nehezen fogsz elaludni, mert az állatka mókuskerekezni, szaladgálni fog éjnek idején.

 

A süni egészségügyi igényei

A sünik egészségügyi igényei nem túlzottan különböznek más emlősökétől. Akárhogy is, a módszerek, melyek révén meg lehet őket vizsgálni, kissé különbözőek, emiatt számos állatorvos nem hajlandó őket kezelni, vagy bizonytalanok a megfelelő kezelést illetően. Nem lesz könnyű olyan állatorvost találni, aki hajlandó fogadni és megfelelően tud kezelni egy sünit  sürgősségi helyzetben is. Emiatt nem árt megbizonyosodni arról, hogy az állatorvosod hajlandó lesz megvizsgálni a sünidet és megtenni a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy megfelelő módon kezelni tudja az állatot. 

A süni szagorientált

Ha gyakran használsz illatosított testápolókat, parfümöket, illatosított szappanokat vagy más termékeket, meg is haraphat. Ha a süni azt érzi, hogy olyan illatod van, mint az eledelnek, megnyalhat vagy enyhén megharaphat. Ha olyan illatod van, amit a sünid veszéllyel társit, akkor kevésbé lesz hajlandó kapcsolatba lépni veled, vagy félelemből harapni fog, és azt bizony érezni fogod. A félelemből való harapás általában az állkapocs szoros összeszorítását jelenti.

Nagyon gyakori, hogy a tenyésztőket olyan emberek keresik fel, akik meg akarnak szabadulni sünijüktől, mivel azok gyakran fájdalmasan harapnak, de a süni azonnal felhagy a harapással, amint egy dohánymentes környezetbe kerül, és olyan emberek foglalkoznak velük, akiknek a bőre nem füstszagú.

A süni nem kutya vagy macska

Nyilvánvalónak tűnik, nem igaz? Akárhogy is, sokan úgy vásárolnak sünit, hogy azt várják el tőlük, hogy egy kutyához vagy macskához hasonlóan viselkedjenek. Ne várd el, hogy a sünid füttyszóra jöjjön oda hozzád, vagy hogy trükköket tanuljon meg, visszahozza az eldobott tárgyakat, üdvözöljön, amikor hazajössz vagy, hogy az alomba végezze el a dolgát! 

A süni gyakran megszökhet a ketrecéből

Temészetesen nem mindegyikük, de számos süni megszökhet a ketrecéből, tűnjön az bármilyen biztonságosnak. Ez az állat nyilvánvalóan élvezi a ketrecből való megszökését, nem számít, milyen kísérletet teszel arra, hogy bebiztosítsd a ketrecet. 

A süni szereti a bogarakat

A bogarak fontos részei a süni étrendjének. Ha nem tudod megemészteni a gondolatot, hogy élő bogarakkal etesd, meg kell bizonyosodj arról, hogy hozzáférésed van egy olyan helyhez, ahol konzervált vagy lefagyasztott száraz bogarakat árusítanak.

A süni tüskés

Még egy nyilvánvaló dolog, nem igaz? Ha tudnád, hányan vásárolna sünit éshányan mondank le róla. Egy nagyon jól szocializált és barátságos süni az idő legnagyobb részében laposan tartja a tüskéit, ha megijed, hirtelen felébred vagy rossz kedve van, még a legaranyosabb süni is felbozolhatja a tüskéit. Ugyanakkor fel kell készülnöd arra (főként a bébi sünik esetében), hogy alkalmanként elhullatott tüskét találj a szőnyegen.

A süni nem mindig barátságos

A süniket körül-belül 13 éve tenyésztik. Még nem sikerült őket teljesen megszelidíteni. A sündisznók személyisége mégis nagy mértékben javult ebben az időszakban. Eleinte a süniket kesztyűvel kellett kezelni, mivel a vadsün egy sziszegő, pattogó tüskelabda volt. Még ma is találkozhatunk olyan sünivel, amelyik ilyen vérmérséklettel rendelkezik. Napjain sünje azért viszonylag társaságkedvelő, bár a hirtelen mozgásokra és zajokra még mindig felborzolja a tüskéit.

Ez az átlag tovább javítható, mivel a süntenyésztők keményen dolgoznak azon, hogy javítsák a tenyésztett sünik vérmérsékletét. Emiatt találkozhatsz olyan sündisznóval is, amelyik nagyon barátságos és laposan tartott tüskéivel arra vár, hogy felvedd a tenyeredbe.

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.